Binalarda kışın ısı kayıplarını yazın ise ısı kazançlarını önlemek için binanın dış veya iç kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır.
Binalarda kışın ısı kayıplarını yazın ise ısı kazançlarını önlemek için binanın dış veya iç kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Mantolama yapılarak duvarların ısı geçirgenliği azalırken aynı zamanda mantolama yapılarak kış aylarında içerideki ısının korunması sağlanırken yaz aylarında ise dışarıdaki yüksek ısının bina içerisine girmesi engellenir.
Binalarda ısının korunmasını sağlamak için en uygun yöntem mantolama yani ısı yalıtım sistemleri uygulamasıdır. Isı yalıtımı için en uygun yöntem ise dış cephe mantolama sistemidir. Dış cephe mantolama sistemi kullanarak ısı kayıplarının önüne geçebilmek mümkündür..
Mantolamanın / Isı yalıtımının faydaları
* Binanın dış düzeyinin tamamen kaplandıktan sonra yalıtım sağlanır ve binadaki ısı kaybı önemli bir miktarda azalır. Betonlarda yüksek olan ısı iletim oranı mantolama, ısı yalıtım sistemi uygulanarak azaltılabilir
* Binayı saran ısı yalıtım sistemi sayesinde ısı farklarından dolayı oluşan çatlakların önüne geçilir.
* Yoğuşma riski en düşük seviyeye geriler.
* Mantolama yapılan bir binanın neme direncinde önemli bir artış olur.
* Yaşam alanı konforunu arttırır.
* Çevreye karşı duyarlıdır.
Dış Cephe Mantolama Nasıl Yapılır?
1) Dış cephe mantolama yapılmadan önce ilk olarak profiller yerleştirilir.
2) Isı yalıtım plakası yapıştırma uygulamasına geçilir. Strofor, taş yünü, fugalı veya karbonlu gibi farklı çeşitlerde olan plakalar özelliklerine göre ayrılmaktadır. Plakalar duvara yapıştırılmak için önce çerçevelerine daha sonra ise iç kısmına sürülür.
3) Plakalama işlemi bittikten sonra belirli aralıklarla dübeller yerleştirilerek duvara sabitlenir.
4) Dübelleme işlemi bittikten sonra plakaların üzeri kalın bir sıva ile kaplanır. Daha sonra Sıvanın üzerine file yerleştirilir ve onun üzerine tekrardan sıvama yapılır.
5) Sıvalar kurumayı tamamladıktan sonra dekoratif kaplama, sıva yapılır.